Hotel Sacher

På denna sida

Hotel Sacher

Hotel Sacher, ett av Österrikes mest berömda hotell, grundades av familjen Sacher – som också skapade den likaledes berömda Sachertårtan. Du hittar det här hotellet på Philharmonikerstraße No. 4 i Wien, mitt emot operahuset Wiener Staatsoper.

Hotel Sacher grundades av Eduard Sacher år 1876 och hotellet har sedan dess välkomnat en lång rad prominenta gäster. Här har till exempel kejsar Frans Josef sovit över, liksom drottning Elizabeth II och hennes make prins Philip, och prins Rainier III av Monaco med hustrun Grace Kelly. Bland de icke-kungliga gästerna hittar vi bland annat USA:s president John F. Kennedy och operasångare som Plácido Domingo och José Carreras. Över lag har hotellet varit mycket populärt bland personer som uppträtt på Wiener Staatsoper eftersom det ligger så nära och hotellet har fungerat som tillfälligt hem åt bland annat Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Leo Slezak och Rudolf Nureyev.

Den 31 mars 1969 höll John Lennon och Yoko Ono en uppmärksammad presskonferens om ”Bagism” på Hotel Sacher.

Hotel Sacher

Hur stort är Hotel Sacher?

Nu för tiden har Hotel Scaher 149 rum. Tidigare var antalet rum färre, men år 2005/2006 genomfördes en totalrenovering av hotellet och man lade till ytterligare en våning på taket som gjorde det möjligt att skapa 45 nya hotellrum och ett rymligt spa.

Sachertårta

Den legendariska Sachertårtan från Hotel Sacher är en slags chokladtårta med aprikosfyllning. På tyska heter tårtan Sacher-Torte.

Sachertårta

Sachertårta köpt i Sacher hotel

Sacher-Torte uppfanns dock inte på hotellet utan kommer från hotellgrundarens far, konditorn Franz Sacher, som redan år 1832 – innan hotellet existerade – gjorde denna tårta och serverade den på en mottagning som hölls av den österrikiske diplomaten Klemens von Metternich, furste av Metternich-Winneburg.

Försäljningen av Sacher-Torte står fortfarande för en betydande del av hotellets totala omsättning. Historien om varumärket har inte varit konfliktfri och i flera decennier slogs Hotel Sacher med Patisserie Demel (där Eduardo Sacher var lärling på 1800-talet) om vem som egentligen ägde rätten till Sachertårtan.

Konstgalleri

Inne i Hotel Sacher finns ett konstgalleri med verk från 1800-talet.

Hotel Sacher i populärkulturen

Litteratur

  • I Dennis Wheatleys roman ”The Second Seal” som handlar om första världskrigets utbrott förekommer både Hotel Sacher och dess ägare, änkan Anna Sacher (1859-1930).

Film

  • Hotel Sacher är en tysk film från 1939, regisserad av Erich Engel.
  • Att britterna använda Hotel Sacher som bas efter andra världskrigets slut framgår i filmen Den tredje mannen från 1949. Filmens manusförfattare Graham Greene besökte ofta hotellets bar när han gjorde efterforskningar i Wien.

TV

  • ”Hallo – Hotel Sacher … Portier!” var en populär österrikisk TV-serie med Fritz Eckhard i en av de ledande rollerna.
  • År 2016 sändes den österrikisk-tyska miniserien Das Sacher. Serien är delvis baserad på verkliga händelser och berättar bland annat om Anna Sachers liv, men innehåller också många påhittade inslag.

Hotel Sacher restaurang

Hotel Sacher – ett hotell med en imponerande historia

Familjen Sacher

Hotellet grunades år 1876 som ett maison meublée av restaurangägaren Eduard Sacher (1843-1892). På platsen stod tidigare Theater am Kärntnertor, men den byggnaden hade rivits och nu fanns möjlighet att uppföra något nytt där.

Eduard Sachers far, Franz Sacher (1816-1907), var en konditor som uppnått viss berömmelse i Wien efter att ha uppfunnit Sachertårtan. Sonen Eduard antogs följde i faderns fotspår och antogs som lärling på Patisserie Demel. År 1873 öppnade Eduard en egen restaurang på Kärntner Straße i Wien.

År 1880 gifte sig Eduard Sacher med Anna Fuchs (1859-1930) som kom att bli en drivande kraft i hotellverksamheten. Hon fick snabbt rykte om sig för att vara både exentrisk och ha näsa för affärer. Enligt utsago gillade hon att röka cigarr och sågs aldrig utan sina franska bulldoggar. Under Anna Sachers vakande öga växte Hotel Sacher och kom att bli ett av de främsta i landet. Ryktet spred sig runt i Europa och Hotel Sacher blev en plats där personer ur adeln kunde träffas och hålla möten.

Efter första världskriget ändrades det politiska och ekonomiska klimatet i Europa, men Anna Sacher – nu änka – höll fast i sina gamla regler om att bara låta adliga gäster bo på hotellet. Detta skapade djupa ekonomiska problem för verksamheten, särskilt som Anna Sacher gärna gav generösa krediter åt adelsfamiljer på ruinens brant. Till slut gick företaget i konkurs och hotellet köptes av nya ägare.

Familjen Gürtler

År 1934 togs hotellet över av familjen Gürtler, som dock drev det under företagsnamnet Eduard Sacher GmbH & Co OHG. I de nya ägarnas händer genomfördes en omfattande renovering och de gamla reglerna om att bara välkomna aristokrater skrotades.

Vid och efter slutet av andra världskriget var Wien under Britisk kontroll, och eftersom Hotel Sacher klarat sig genom kriget nästan oskatt använde de byggnaden som kontor.

Den 4 augusti 1947 exploderade två koffertbomber i Hotel Sachers källare, och terroristgruppen Irgun Zvai Leumi tog på sig dådet. Det var en paramilitär sionistisk organisation som med våldsamma medel sökte bekämpa araber och brittiska institutioner i Palestina. Menachem Begin, som var organisationens ledare då Hotel Sacher attackerades, blev så småningom Israels premiärminister.

Hotel Sacher ägs och drivs fortfarande av familjen Gürtler och huvudsansvarig är numera Elisabeth Gürtler-Mauthner (född 1950). Hon tog över driften av hotellet efter att hennes make Peter Gürtler begick självmord år 1990 och lämnade hotellet till deras två gemensamma barn, som då båda var minderåriga.

År 1989 köpte familjen Gürtler hotellet Österreichischer Hof i Salzburg och nyöppnade det som Hotel Sacher Salzburg.